SVI SKUPA ZA DJEČJI GLAS

Početkom prosinca prošle godine naša je Udruga započela s provođenjem projekta “Svi skupa za dječji glas” pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja. U projekt su uključeni naši mlađi članovi, a predviđenim projektnim aktivnostima  koje provodimo u Udruzi i zvan nje, trudimo se  ojačati emocionalne i socijalne kompetencije koje mogu znatno obogatiti kvalitetu njihova života.

Jedna od tih aktivnosti je Školica.

Osim samog edukacijsko rehabilitacijskog rada, od iznimne je važnosti za svako dijete u radnom prostoru stvoriti ozračje u kojem se ono osjeća sigurno kako bi s rehabilitatorom mogao razviti odnos povjerenja. Vjerujemo li osobi koja je uz nas, lakše ćemo dopustiti da nas vodi, ponekad možda ustrajati i protiv svoje volje, reći ako postoji neki problem ili možda zatražiti pomoć. Rad u školici je individualan, a zadaci su strukturirani i prilagođeni potrebama svakog djeteta. Individualnim pristupom  školarcu s teškoćama osigurane su potpuna podrška pri svladavanju zadataka, svaka potrebna pomoć i, što je ponekad najvažnije, rehabilitatorova nepodijeljena prisutnost i pažnja. Budući da su polaznici Školice dobno vrlo različiti, vrlo su raznoliki i školski zadatci; na našim satovima grade se dvorci i cijeli gradovi od kocaka, voze se autići, lutke u kolicima izvode se u šetnju, ali se riješavaju i grafomotoričke vježbe koje će u pravoj školi olakšati usvajanje čitanja, pisanja i računanja. Ponekad pomognemo i pri pisanju domaćih zadaća.

Kontinuirano održavanje pažnje na nekom od zadataka za dijete može biti naporno pa su aktivnosti odmora i opuštanja jednako važne kao i one radne. U Školici se nakon rada uvijek opustimo i malo odmorimo uz ples,  sviranje na najrazličitijim šuškalicama, slušanje pjesmica, razgledavanje slikovnica ili skakanjem na pilates loptama.

Druga aktivnost u sklopu ovoga projekta su  socijalzacijske radionice koje se provode svakoga tjedna. Polaznici radionica kroz najrazličitije grupne aktivnosti uče surađivati i razvijati prijateljske odnose s vršnjacima, usvajaju razna pravila, zajednički istražuju okolinu te usvajaju primjerene oblike ponašanja i reagiranja u najrazličitijim situacijama. Zajedničko sudjelovanje u aktivnostima, redovito kreativno izražavanje  i susretanje s konkretnim plodovima svoga rada (crtež, posađena biljka, plakat, figura od glinamola, pospremljen prostor i mnogi drugi), polaznicima će omogućiti doživljaj uspjeha i povećati njihovo samopouzdanje, kako bi se što hrabrije suočavali sa svakodnevnim izazovima na svojoj često nimalo jednostavnoj životnoj stazi.

U ožujku planiramo održati i zajedničke radionice s vršnjacima u daruvarskoj knjižnici i đulovačkom vrtiću. Naravno, informirat ćemo vas prvom prilikom i podijeliti s vama kako je bilo super!!


Skip to content