Inkluzija nije privilegija nego pravo

Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom „Korak dalje“ Daruvar, dana 13.05.2015. god. u prostoru Velike vijećnice Grada Daruvara organizirala je tribinu pod nazivom: „INklUZija nije privilegija nego pravo“
Tribina je bila pozitivnog karaktera te su nam o svom osobnom iskustvu uključivanja djece s teškoćama u razvoju u redovan sustav odgoja i obrazovanja u svojoj lokalnoj zajednici, govorili Dijana i Miro Smajić, roditelji djevojčice Marijete koja je učenica prvog razreda osnovne škole te Ana Alapić, majka maloga Mate koji na jesen kreće u malu školu, a koji je i sam prisustvovao tribini. Isto tako Vesna Šebek, ravnateljica OŠ Braća Ribar iz Siska te Ivana Čubrilo Franjić, edukacijska rehabilitatorica u vrtićima Sisak Satri i Sisak Novi iznijele su primjere dobre prakse uključivanja djece s teškoćama u redovan sustav odgoja i obrazovanja u svojoj lokalnoj zajednici i kako se vode za time da svakom djetetu iz njihove sredine pruže priliku za inkluziju.

Članica radne skupine za izradu Pravilnika o osnovnoškolskom i srednjoškolskom odgoju i obrazovanju učenika s teškoćama u razvoju Mara Kovačić prezentirala je navedeni pravilnik te na upit prisutnih objasnila članke i novitete na tom području. Vesela Prančić, predsjednica Udruge „Mogu“ iz Splita te članica radnom tima Građanske inicijative „Pomozimo djeci s invaliditetom“ istaknula je kako je potrebna dobra suradnja između institucija, stručnih službi i roditelja te kako samo zajedništvom, gdje svatko daje svoj doprinos, možemo doći do pozitivnog cilja.

Cilj tribine je podizanje svijesti o tome da svako dijete sa bilo kakvim oblikom poteškoće ima pravo na uključivanje u ustanove predškolskog i školskog sustava obrazovanja kako bi njihovo kasnije uključivanje u život lokalne zajednice bilo što lakše i kvalitetnije. Naime, svako dijete s teškoćama u razvoju nije ništa manje dijete od ostale djece niti je išta manje učenik od ostalih učenika, svojih vršnjaka. Ovom tribinom željeli smo uputiti poziv vrtićima i školama da otvore ruke ka inkluziji te uključe djecu s teškoćama u zdravu okolinu, roditeljima da se ne prestanu boriti za svoju djecu te ostalim dionicima lokalne zajendice da stanu uz roditelje djece s teškoćama u razvoju te da zajedničkim snagama postignemo barem u svojoj lokalnoj zajednici inkluzivno društvo, društvo za sve, društvo jednakih prilika. Da bi došli do toga potrebna je dobra suradnja između institucija, stručnih službi i roditelja, odnosno stvaranje čvrste mreže između svih navedenih.

Svojim dolaskom održavanje tribine podržali su predstavnici Bjelovarsko-bilogorske županije, predstavnici grada Daruvara, Pakraca i Lipika, ravnatelji i stručni djelatnici predškolskih i školskih ustanova iz Daruvara, Pakraca i Lipika, predstavnici Centra Rudolg Steiner Daruvar, Centra za socijalnu skrb Daruvar, Udruge za osobe s invaliditetom Daruvar, Udruge slijepih Daruvar, UOSISMŽ Mala kuća Petrinja, članovi građanske inicijative „Pomozimo djeci s invaliditetom“, roditelji djece s teškoćama, članovi i stručni djelatnici Udruge „Korak dalje“ Daruvar.

Na temelju navedene podrške mišljenja smo da smo na dobrom putu ka ostvarennju INklUZije u našoj lokalnoj sredini.


Skip to content