8 mjeseci projekta Arka

8 mjeseci projekta Arka

Category : Objave

Projekt „Arka – socijalne usluge u zajednici za osobe s intelektualnim teškoćama i njihove obitelji“ provodimo već punih osam mjeseci.Kako to već biva kada se uživa vrijeme leti. Tako je i nama proletilo ovih osam mjeseci. Tokom provođenja ovog projekta družimo se sa našim korisnicima na radionicama, idemo na edukacije, uvodimo sustav kontrole kvalitete socijalnih usluga u zajednici, idemo u kućne posjete članovima koji nisu u mogućnosti doći kod nas u Udrugu, spremamo se za studijski posjet organizaciji L Arche u Francuskoj, vršimo savjetodavni rad sa članovima i roditeljima članova udruge te u konačnici osnažujemo osobe s intelektualnim teškoćama za boravak izvan obiteljskog doma, sudjelujemo u životu lokalne zajednice te organiziramo tematske susrete s članovima lokalne zajednice.

Ovaj put ćemo Vam opisati kako izgleda i čemu služi odlazak u kućni posjet kod naših članova. Imamo nekoliko članova koji nisu u mogućnosti posjećivati Udrugu i dolaziti na naše radionice te iz tog razloga idemo kod njih kući. U kućni posjet uvijek ide osoba koja radi na projektu i nominalni član Udruge.

Kada idemo u kućni posjet nastojimo osluškivati želje i potrebe naših domaćina pa tokom idućeg posjeta organiziramo aktivnosti koje bi korisnik kod kojeg smo došli u posjet volio raditi. Većinom se radi o izlasku van kuće, pa se onda idemo igrati loptom na obližnje igralište ili se prošećemo parkom i sjednemo na sok, učimo kako se kuha kava, igramo društvene igre, uređujemo se i puno se družimo.

Naši korisnici koji dolaze na radionice u Udrugu također su izrazili želju za dolaskom kod njih kući kako bi nam pokazali gdje žive, svoju sobu, počastili nas i družili se s nama. Ta druženja izgledaju kao mali izleti, moramo ih najaviti nekoliko dana unaprijed obitelji kod koje idemo pa se onda nestrpljivo čeka kad će više doći taj dan. Većina korisnika živi u krugu do tri kilometra od Udruge pa se prošećemo do njih i nazad. U posjet idu svi članovi koji žele ići (obično ih ima 5-7). Pokazuju nam kako izgleda njihova svakodnevnica, svoju sobu, vrt, upoznali smo njihove kućne ljubimce i domaće životinje. Uvijek se potrude lijepo nas ugostiti i pripremiti nam finu kavu i kolačiće. Ovi posjeti čine veliku radost i zadovoljstvo te se još dugo prepričavaju.
Cilj ovih druženja je socijalizacija korisnika, međusobno povezivanje i osnaživanje na samostalnost.


Skip to content