„Kava s kromosomom viška“ – 21.3. – Svjetski dan osoba s Down sindromom

„Kava s kromosomom viška“ – 21.3. – Svjetski dan osoba s Down sindromom

Category : Objave

Svjetski dan osoba s Down sindromom obilježava se 21.3., na datum odabran jer simbolizira trisomiju 21. kromosoma – uzrok Down sindroma. Obilježavanje Dana osoba s Down sindromom je najčešće popraćeno obiljem šarenih i rasparenih čarapa koje predstavljaju njihovu posebnost i jedinstvenost.

Uz to, u nekoliko gradova Republike Hrvatske se već neko vrijeme provodi i akcija „Kava s kromosomom viška“. U suradnji s ugostiteljskim objektima, osobe s Down sindromom pripremaju i/ili poslužuju kavu ostalim gostima. Ideja „Kave“ je javnosti približiti osobe s Down sindromom, pokazati koliko oni mogu i podijeliti njihovu vedrinu i upornost.

U akciju smo se ove godine pridružili i mi, uz suradnju i svesrdnu podršku Caffe bara „City cafe“ Daruvar. Naši korisnici Marijan, Patricija i Mario su se odlično snašli u novoj ulozi. U City cafe-u je njihovom zaslugom vladala odlična atmosfera i nijedan gost nije ostao bez svojeg pića. Dok su Marijan i Patricija nosili kave, Mario je posjetiteljima podijelio malene magnetiće u obliku šarenih čarapa kao zahvalu za podršku. Svi su svoj posao stručno odradili pa ni napojnica nije nedostajalo.

Akcija je odlično prihvaćena, od strane posjetitelja, korisnika i roditelja, ali nadasve od vlasnika i zaposlenika City cafe-a, bez kojih „Kavu s kromosomom viška“ ne bismo ovako uspješno proveli. Veselimo se suradnji i sljedeće godine.


Skip to content