Kraj projekta

Kraj projekta

Category : Objave

Kraj projekta „Arka; socijalne usluge u zajednici za osobe s intelektualnim teškoćama i njihove obitelji

Krajem prosinca završava projekt Europske unije pod nazivom Arka; socijalne usluge u zajednici za osobe s intelektualnim teškoćama i njihove obitelji na kojem je Udruga „Korak dalje“ Daruvar bila partner. Za našu udrugu ovo je prvi Europski projekt koji provodimo te jedno veliko iskustvo koje je donijelo mnogo toga pozitivnog kako za nas tako i za naše korisnike, socijalnu zajednicu te opću i stručnu javnost.

Za vrijeme ovog projekta pružene su nam edukacije za upravljanje projektima i ljudskim resursima kao i edukacije za pružanje socijalnih usluga u zajednici osobama s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji.Predstavnice naše udruge Sanela Ruth Kolar i Ines Takač bile su u studijskom posjetu Francuskoj organizaciji članici L Arche International gdje su upoznale jedan potpuno novi vid organizacije stambenih zajednica osoba s intelektualnim teškoćama.

Jedna od projektnih aktivnosti koja je uvelike doprinijela organizaciji naše Udruge je uvođenje standarda kvalitete socijalnih usluga kojim smo dobili bolji uvid u sadašnje stanje te smjernice o daljnjim aktivnostima u cilju poboljšanja organizacije rada udruge. Najviše zadovoljstva nam je pružio direktan rad sa korisnicima i njihovim obiteljima pa smo tako u okviru projekta organizirali kućne posjete obiteljima koje nisu u mogućnosti dolaziti u udrugu, radionice, tematske susrete, sudjelovali smo na raznim događajima u lokalnoj zajednici, sklapali nova poznanstva i prijateljstva. Sve ove aktivnosti imaju jedan zajednički cilj a to je smanjiti rizik narušenosti mentalnog zdravlja osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji.

Kao rezultat svega navedenog te dosadašnjeg rada Udruga Korablja tiskala je Smjernice za zaštitu mentalnog zdravlja osoba s intelektualnim teškoćama i razvojnim poremećajima te njihovih obitelji. Promocija Smjernica održana je na dvije lokacije u Zagrebu i Daruvaru. Promociji su bili nazočni razni stručnjaci iz područja medicine, obrazovanja kao i roditelji osoba s intelektualnim teškoćama te svi drugi zainteresirani. Krajem promocije održana je konstruktivna rasprava.

Ovaj projekt imao je za cilj unaprijediti suradnju organizacija civilnog društva u razvoju socijalnih usluga u RH. Osnaženi su vlastiti kapaciteti za razvoj socijalnih usluga u zajednici za osobe s intelektualnim teškoćama i njihove obitelji, unaprijeđene su socijalne usluge u zajednici za osobe i intelektualnim teškoćama i njihove obitelji.

Svim ovim aktivnostima željeli smo povećati svijest opće i stručne javnosti za razvojem socijalnih usluga za osobe s intelektualnim teškoćama i njihove obitelji.


Skip to content