Obilježavanje Svjetskog dana osoba s Down sindromom u Udruzi „Korak dalje“ Daruvar

Obilježavanje Svjetskog dana osoba s Down sindromom u Udruzi „Korak dalje“ Daruvar

Category : Objave

Down sindrom je genetski poremećaj uzrokovan prisustvom treće kopije 21. kromosoma. Karakterizira ga kašnjenje u fizičkom razvoju, blage do umjerene intelektualne teškoće i specifične crte lica. Prosječna razina funkcioniranja osobe s Down sindromom je na razini osmogodišnjeg ili devetogodišnjeg djeteta, ali moguće su velike međusobne razlike. Neke osobe s Down sindromom uspješno završe srednju školu, a nekolicina je čak i nastavila školovanje.

Datum za obilježavanje Svjetskog dana osoba s Down sindromom je odabran da simbolizira trisomiju 21. kromosoma te se svake godine obilježava 21. ožujka te se na taj dan tradicionalno nose šarene čarape. U Udruzi „Korak dalje“ Daruvar tri su člana s Down sindromom i ove godine smo se potrudili da ga kvalitetno obilježimo.

Na radionici „Skupa je zanimljivije“ u sklopu projekta „Korakovci na usluzi“ financiranog iz Europskog socijalnog fonda djeca s teškoćama u razvoju i njihova braća i sestre su izradili prekrasan šareni plakat kojim su utvrdili što sva djeca imaju zajedničko, bez obzira na razlike. Nisu zabušavali ni naši projektni partneri, Dan osoba s Down sindromom obilježen je i u Centru za odgoj i obrazovanje Rudolf Steiner Daruvar, kao i u Udruzi „Maslačak“ iz Križevaca.

U suradnji sa Svjetskim savezom mladih Hrvatska i Pučkim otvorenim učilištem Daruvar, u kinu 30. svibnja je za članove Udruge i njihove obitelji prikazan dokumentarni film Eve Kraljević o njenoj sestri Miji i njenom životu s Down sindromom. „Lijepo mi je s tobom, znaš“ je film koji prikazuje dirljivo sestrinstvo i izazove s kojima se susreću Eva i Mija.

Dan osoba s Down sindromom obilježili su i korisnici poludnevnog boravka izradom plakata o članu s Down sindromom i radionicom „Svi ponekad trebamo pomoć“ na kojoj su učili kako tražiti i pružiti pomoć koja je svima povremeno potrebna.

Obilježavanjem Svjetskog dana osoba s Down sindromom se želi osvijestiti javnost i potaknuti ljude na razumijevanje i nastojanje za poboljšanjem njihovog položaja u društvu.


Skip to content