Studijsko putovanje u Francusku

Studijsko putovanje u Francusku

Category : Objave

U sklopu partnerstva preko EU projekta „ARKA; socijalne usluge u zajednici za osobe s intelektualnim teškoćama“ s Udrugom KORABLJA iz Zagreba i Udrugom MURID iz Čakovca organizirano je službeno putovanje u jednu od mnogih zajednica Arke u Francuskoj.

Arka predstavlja zajednicu koja funkcionira po modelu: manji domovi obiteljskog tipa + radni/terapeutski programi u koje su uključene osobe s intelektualnim teškoćama. Naime, Arka predstavlja dom mnogim osobama s intelektualnim teškoćama, volonterima i brojnim drugim osobama, koje su tijekom svog života bile uključene u Arku na bilo koji način. Arka veliki naglasak stavlja na uspostavljanje bliskog odnosa između osoba sa i bez intelektualnih teškoća. Dakle, u prvom planu je sama osoba sa svim svojim vrlinama, osobitostima i interesima te stvaranje prijateljstva s osobom s intelektualnim teškoćama. Pristup prema osobama s intelektualnim teškoćama u zajednici Arka ne svodi se samo na pomaganje ili pružanje podrške, već na pravi suživot s njima i stvaranje obiteljskog okruženja u domu u kojem svi zajedno borave. L´ Arche de Cuise jedna je od brojnih Arkinih zajednica na sjeveru Francuske koja njeguje i ostvaruje upravo ovakav oblik suživota s osobama s intelektualnim teškoćama i osobama s višestrukim teškoćama.

L´ Arche de Cuise nalazi se u selu Cuise La Motte blizu kraljevskog grada Compignea, 80ak km sjeverno od Pariza i u blizini sela Trosly gdje je Arka osnovana. Danas u Francuskoj postoji 32 zajednice koje slično funckioniraju, a Arkine zajednice postoje po čitavom svijetu (Velika Britanija, Kanada, Bliski Istok, Bangladeš, Indija, Afrika…). U Hrvatskoj ovakav pristup prema osobama s intelektualnim teškoćama njeguje Udruga Korablja iz Zagreba koja je dio velike Arka obitelji. L´ Arche de Cuise postoji skoro 50 godina s nekoliko različitih programa socijalnih usluga: stanovanje u domovima obiteljskog tipa, radni programi za osobe s lakim intelektualnim teškoćama (radni centri produktivnog karaktera), radionice za osobe s umjerenim i težim intelektualnim teškoćama te programi za starije osobe (okupacijskog tipa) te terapeutski programi za osobe s višestrukim teškoćama.

Ovo su činjenice koje je lako prenijeti drugima, ali dojam koji smo donijeli sa sobom iz L´ Arche de Cuise teško je opisati riječima. Smatram ovakvu zajednicu izvorom neprocjenjivog bogatstva za svaku osobu koja je u bilo kojem trenutku svog života zastala i zapitala se o smislu života na ovoj zemlji. Naime, zajedništvo koje se njeguje u Arci prigrli vas toliko snažno da poželite zauvijek ostati tamo. Punih četiri dana živjeli smo u domu s 15ero potpuno različitih osoba s različitim karakterima, ali s jednom istom ljubavi koju njeguju kroz čitavih 24h koje provedu skupa. Dakle, dijelili smo dom sa šest osoba s višestrukim teškoćama te sa šest volontera koji su dolazili iz različitih zemalja (Mađarska, Španjolska, Srbija i dr.). Kada promatrate te osobe vidite jednu pravu obitelj koja kroz sve lijepe i teške trenutke prolazi skupa. Posebno se njeguje komponenta duhovnosti koja na čovjeka djeluje opuštajuće i posebno ohrabrujuće. Vidjeti nešto ovako je posebno, ali još to i doživjeti u punoj snazi jednostavno nema riječi za opisati to.

Kada bi mogle upotrijebiti riječi, pokret, gestu i izraz lica kako bi objasnile što samo dobile ovim kratkim boravkom u L´ Arche de Cuise još uvijek ne bi mogle u potpunosti razumjeti ono što bi željela prenijeti. Stoga, osjećamo se povlaštenima i neizmjerno zahvalnim što samo imale priliku postati dio ovog predivnog zajedništva, jer vjerujte nam – jednom član Arkinog doma (makar na četiri dana), uvijek član njihovog doma.


SUPPORT

Facebook

Facebook Pagelike Widget

Radno vrijeme:

Ponedjeljak: 08-16h
Utorak: 08-16h
Srijeda: 08-16h
Četvrtak: 08-16h
Petak: 08-16h

Skip to content