Svjetski dan svjesnosti o autizmu – „24 sata koraka za Korak dalje“

Svjetski dan svjesnosti o autizmu – „24 sata koraka za Korak dalje“

Category : Objave

Autizam je kompliciran poremećaj kojeg je teško objasniti. Svaka osoba s autizmom je drugačija, s različitim potrebama i mogućnostima. S ciljem približavanja ove tematike široj javnosti, 2.4. obilježava se Svjetski dan svjesnosti o autizmu.
Ove godine nam se javio jedan otac autističnog djeteta, sa željom da taj datum obilježimo na zaista poseban način. Mladen Bogdan je odlučio 24 sata (od subote do nedjelje) neprekidno pješačiti na relaciji Daruvar – Petrov vrh – Daruvar, a sve s ciljem jačanja javne svijesti o autizmu. Sve zainteresirane građane pozvao da mu se pridruže kratkom porukom:

„Poštovani,

povodom svjetskog dana svjesnosti o autizmu 02.04. pridružite mi se i podržite inicijativu 24 sata koraka za “Korak dalje”. Daruvarčanke/i, Vaše obitelji i prijatelji, svi koji možete darujte malo svoga vremena da zajedničkim koracima skrenemo pozornost na potrebite članove našega društva. Da zajedničkim koracima ukažemo na probleme kroz koje prolaze i da im damo poštovanje koje zaslužuju.
Udruga “Korak dalje” i naši “Korakovci” to su zaslužili svojim neumornim radom, velikim osmjehom , hrabrim i velikim srcem koje imaju za sve nas.

Znam da je i Vaše ❤ veliko.
više informacija uskoro…
unaprijed svima veliko Hvala !!!

Mladen Bogdan, otac autističnog djeteta“

Unatoč lošem vremenu, na centru Daruvara su se okupili članovi Udruge, Mladenove obitelji, sudionici, gledatelji i ostali zainteresirani građani kako bi u točno 10h otpratili Mladena i ostale šetače na put prema Petrovom vrhu. Ni kiša ni snijeg nisu poljuljali Mladenovu odlučnost te je Mladen u nedjelju 3.4., oko 10h uspješno završio svoj pothvat. Nakon cijelog dana hodanja, napravio je 140 tisuća koraka i prešao oko 100 kilometara. U njegovom pothvatu podršku smo mu pružili mi, ali i Planinarsko društvo „Petrov vrh“ Daruvar koje je, između ostalog, zaslužno za ideju da se svi zainteresirani, bez obzira na mjesto boravka, mogu pridružiti akciji pješačenjem i bilježenjem broja svojih koraka. Veliki uspjeh ove akcije najbolje je saželo Planinarsko društvo na svojoj objavi:

„Vjerujem da vas zanimaju brojke pa da ih objavim.
Za vrijeme akcije “24h hoda za Korak dalje” ukupno je za naše “Korakovce” zabilježeno: 2.591.296 koraka. Ovako to možda ne govori puno, ali kad bi to pretvorili u kilometre to je oko 1920 km.

Nama planinarima je to zgodno povezati sa usponom na Olimp, ovo bi bilo kao da otputujemo do Soluna i vratimo se! Velika je to brojka uzevši u obzir da nas vrijeme nije pretjerano mazilo.

Vjerojatno je tu bilo još ljudi koji su hodali, ali ovo je zbroj onoga što nam je dojavljeno.Posebno nam je drago da ste nam se javili iz Njemačke, Češke, Poljske. Zadar je bio s nama, Novska, Garešnica, Osijek i Zagreb.

Moramo se zahvaliti i Mom Portalu koji je svojim člancima popratio pripreme kao i samu akciju, te pomogao da se vijest o svemu čita i u Jutarnjem i Indeksu.hr.
Ipak, najveća zahvala ide svima vama koji ste ne obazirući se na hladnoću, snijeg i “prekrasno” vrijeme doprinijeli da ova plemenita priča zaživi u našem gradu na najbolji način.

Puno toga nije vidljivo na prvu, zato zahvala ide Dugom i svima koji su brinuli o domu, Marini čija ideja je bila da se zbrajanjem koraka ovoj priči da jedan zanimljiv ton.

I na kraju, u ime Mladena Bogdana, kao pokretača akcije, udruge “Korak dalje” zbog koje se i hodalo i nas kao logističke potpore cijeloj akciji još jednom veliko, veliko hvala svima koji ste se uključili u ovu priču.“


Skip to content